Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy drożdżowe bez jajek

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
mleko letnie 1 szklanka
drożdże 4 dkg
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej rzepakowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy drożdżowe bez jajek

Drożdże połączyć z cukrem, trzema łyżkami mąki i 1/2 szklanką ciepłego mleka. Rozczyn postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 min. Mąkę wsypać do miski dodać sól, resztę mleka, tłuszcz. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na 60 min. Z ciasta urywać kawałki i formować kule. Odstawić przykryte kule w ciepłe miejsce na 20 min. Gotować pod przykryciem na parze ok. 13 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 04.05.2013 10:23
uwielbiam, a dawno nie robilam, dobrze ze mi przypomnialas :)
Botwinka 14.10.2012 10:47
ciekawe
Ewa6274879 28.09.2012 12:32
ja też chętnie wypróbuję w takiej wersji :)
Rafał10 22.09.2012 10:42
jeszcze nigdy nie robiłam pyzy, koniecznie muszę zrobić :)
caralajna 19.09.2012 17:18
znakomite z sosami
staropolanka5 16.09.2012 21:14
mam ochotę wielką
ziutula
ziutula 16.09.2012 20:20
bez jajek są smaczne...
parysek10 16.09.2012 18:03
świetny pomysł, wypróbuję
adelajda 16.09.2012 17:41
super ! jeszcze bez jajek nie robiłam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak