Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
masło 125 gram
jaja 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0,5 szklanki
mleko 0,5 litra
mąka pszenna 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
budyń waniliowy 3 łyżki
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

Kroki postępowania

1
wodę z masłem należy zagotować. do wrzącego płynu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy aż zgęstnieje. odstawiamy z gazu aż wystygnie. do zimnej masy dodajemy jajka i miksujemy ok
4 minut aż masa będzie gładka.
ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy na 2 blachach o tej samej wielkości ( blachy nacieramy tłuszczem i posypujemy mąką na papierze do pieczenia ciasto się przykleja) pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach potem 15 w 150 stopniach.
Krok 1 - karpatka foto
2
odlewamy pol szklanki mleka resztę zagotujemy z cukrem .
w odlanym mleku mieszamy budyń, mąki,gdy mleko się gotuje dodajemy mleko ze szklanki i szybko mieszamy. gotowy budyń zostawiamy do wystygnięcia. gdy jest zimny ucieramy z kostka masła.
Krok 2 - karpatka foto
3
ciasta przełożyć masą a na wierzchu popsujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 10.01.2013 20:16
pycha
Pietruszka 02.10.2012 21:32
uwielbiam karpatkę
kaja1991 17.09.2012 11:46
a za jej masę oddam wszystko..;)
kaja1991 17.09.2012 11:45
jedno z ciast które rozchodzi się w klika chwil:)
jasiek 16.09.2012 16:00
moja ulubiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak