Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z soczewicą i suszonymi pomidorami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 1 szkl.
soczewica czerwona 1/2 szkl.
woda 3 szkl.
suszone pomidory do smaku
olej 3-4 łyżki
mięso mielone 300-350 g
cebula 1 mała
czosnek 1 ząbek
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
pieprz do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z soczewicą i suszonymi pomidorami

Mięso przesmażyć na oleju, wsypać ryż i soczewicę - mieszać kilka minut, a następnie wlać wodę.
Dodać kucharka, drobno pokrojone suszone pomidory, wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulę - mieszać do czasu zawrzenia płyniu, przykryć, zmniejszyć gaz i pozostawić na 10 minut.
Po tym czasie sprawdzić, czy ryż nie wchłonął całego płynu - w razie konieczności dolać odrobinę.
Nakryć i pozostawić na kolejne 10 minut.
Kiedy ryż i soczewica są miękkie - doprawić całość pieprzem oraz solą ziołową.

Podawać z zimnym sosem czosnkowym, tzaziki lub innym ulubionym sosem na bazie jogurtu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 16.09.2012 15:02
Trzeba spróbowac.
Miki 16.09.2012 12:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak