Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka zapiekane

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
jabłka 3 średnie sztuki
maślanka 1 szklanka
mąka pszenna 5 łyżek
białko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zapiekane

Kroki postępowania

1
Białka z 4 jaj ubić na sztywną pianę.
Krok 1 - Jabłka zapiekane foto
2
Dodać do niej sok z cytryny.
Krok 2 - Jabłka zapiekane foto
3
Powoli dosypywać cukier i ubijać dalej tak długo, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca.
Krok 3 - Jabłka zapiekane foto
4
Do piany dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Jabłka zapiekane foto
5
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych).
Krok 5 - Jabłka zapiekane foto
6
Do jabłek dodać maślankę i mąkę pszenną, wymieszać.
Krok 6 - Jabłka zapiekane foto
7
Dodać do nich pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Jabłka zapiekane foto
8
4-5 małych foremek do zapiekania posmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć do nich masę z jabłkami (prawie do pełna).
Krok 8 - Jabłka zapiekane foto
9
Zapiekać w 180 stopniach przez ok. pół godziny (aż wierzch się lekko zrumieni).
Krok 9 - Jabłka zapiekane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 24.10.2012 22:08
Bardzo pomysłowy deser.
olkaaa 17.09.2012 10:27
ciekawy przepis
cukiereczek 15.09.2012 14:40
dawno nie jadłam a bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak