Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby w lekkiej solance - do słoików

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
woda 1 litr
ocet 10 % 1 łyżka
cebula 1 duża
grzyby 1 różne rodzaje

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby w lekkiej solance - do słoików

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć - odciąć duże ogonki.
Zagotować lekko osoloną wodę, dodać cebulę nakrojoną na krzyż, ale nie rozkrojoną do końca - dodać grzyby i gotować je 15-20 minut.
Na 5 minut przed końcem gotowania wlać ocet.
Odcedzić i osączyć, zalewę wylać.
Zagotować litr wody, dodać łyżkę soli i dokładnie wymieszać.
Grzybami napełnić słoiczki, zalać solanką, zakręcić i zapasteryzować 20-30 minut.

Odcedzone z zalewy grzyby nadają się do zup, sosów, farszu, zapiekanek, bigosu.
Bardzo dobrze się przechowują.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.10.2012 09:40
Podobnie można przygotować pieczarki w razie ich nadmiaru.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak