Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana papryka z wolnowaru

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krojone pomidory 1 puszka
czosnek 4 ząbki
kumin 2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
mielona łata wołowa 500 g
kukurydza 0,5 puszki
pieprz 0,5 łyżeczki
nać kolendry 1 pęczek
nac pietruszki 1 pęczek
kolorowe papryki 5 sztuk
fasola 0,5 puszki
oregano 1 łyżeczka
cebula 2 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat 2,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka z wolnowaru

1. Do blendera wkładamy pomidory, jedną grubo posiekaną cebulę, dwa ząbki czosnku, posiekaną kolendrę i przyprawy (dwie łyżeczki ostrej papryki, jedną łyżeczkę kuminu, oregano, łyżeczkę soli) . Wszystko miksujemy do momentu aż powstanie jednolity sos.
2. Do dużej miski wkładamy mięso, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżone dwa ząbki czosnku, pozostałe przyprawy i drobno posiekaną pietruszkę. Całość dokładnie wyrabiamy ręką na gładką i jednolitą masę. Dodajemy kukurydzę i fasolę. Delikatnie wyrabiamy jeszcze przez chwilę, do połączenia składników.
3. Papryki myjemy, odkrawamy górną cześć (warto ją zachować) i czyścimy w środki z białych błon i pestek. Następnie szczelnie wypełniamy farszem. Do misy wolnowaru wlewamy sos, następnie wkładamy (pionowo!) papryki. Gotujemy na małej mocy przez 6 godzin.

Góry papryk możemy poddusić warz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy i wymieszać z gotowanym ryżem - będzie to doskonały dodatek do faszerowanych papryk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 10.10.2012 10:13
Pyszny obiadek
angelika14 14.09.2012 10:20
co za smaczności, chętnie się wproszę na jedną papryczkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak