Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki ze śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

m?ka pszenna 30 dekagram
jajko 1 sztuka
?ó?tko 1 sztuka
cukier 1/3 szklanki
margaryna 1/2 kostki
proszek do pieczenia 1/2 ?y?eczki
mleko 3 ?y?ki
?liwki 1/2 kilograma
budy? waniliowy 1 opakowanie
mleko do budyniu

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki ze śliwkami

Na stolnicy przesiewamy m?k?, dodajemy margaryn? i siekamy. Nast?pnie dodajemy ?ó?tko, jedno ca?e jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Budy? gotujemy zgodnie z przepisem i studzimy. ?liwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki.

Ciasto dzielimy na dwie cz??ci. Jedn? rozwa?kowujemy, wykrawamy z niej ko?a na kszta?t foremki do babeczek i wyk?adamy do foremek – wysmarowanych t?uszczem ( olej, mas?o); nast?pnie wk?adamy do ka?dej foremki ?y?k? budyniu i 1 ?liwk?. Z drugiej cz??ci ciasta równie? wykrawamy ko?a na kszta?t foremek i przykrywamy nim babeczki – delikatnie zlepiamy brzegi foremek. Pieczemy w temp. 180 stopni oko?o 30/40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra15 11.09.2012 11:55
Świetnie wyglądają, pewnie są równie smaczne ;-)
tom 06.09.2012 22:05
wy?mienite
edita15 06.09.2012 21:53
super
Anio?eczek 06.09.2012 21:37
?liczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak