Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pod pierzynką z brzoskwinią i śliwką
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny.
2
Masło z cukrem ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy ser, budyń w proszku i jajko. Nadal ucieramy aż masa będzie jednolita.
3
Brzoskwinie i śliwki myjemy i kroimy w plasterki. Z białek i cukru pudru ubijamy pianę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo folią aluminiowa, ścieramy na tarce 3/4 zamrożonego ciasta. Na ciasto nakładamy ser. Na ser układamy pokrojone brzoskwinie i śliwki. Wszystko przykrywamy pianą z białek. Następnie na pianę ścieramy resztę ciasta. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180. Blaszka o wymiarach 30x25 cm.