Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana pieczeń z mostka cielęcego

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mostek cielęcy bez kości 1 kg
szpinak 15 dag
koper włoski 10 dag
bułka 1 szt
orzechy włoskie 5 dag
pietruszka 1 pęczek
melisa cytrynowa 1 gałązka
jaja 3
olej 2 łyżki
masło 2 dag
rosół wołowy 250 ml
białe wino 5 ml
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana pieczeń z mostka cielęcego

Naciąć mięso tak by powstała kieszeń. Posolić i popieprzyć mięso od wewnątrz i na zewnątrz. Szpinak opłukać, koper rozdrobnić. Obgotować przez 3 minuty w osolonej wodzie, odlać wodę i dobrze odsączyć. bułkę pokroić i namoczyć. Posiekaną cebulę i melisę zmiksować ze szpinakiem i koprem włoskim. Masę połączyć z jajami i dobrze wyciśniętą bułką. Posiekaną pietruszkę oraz orzechy włoskie dobrze ze sobą wymieszać i doprawić pozostałymi ziołami i przyprawami. Napełnić masą kieszeń w mięsie i zaszyć ją. Posmarować pieczeń olejem, natrzeć rozmarynem i estragonem. Rozgrzać masło i olej w brytfannie i opiec mięso ze wszystkich stron. Podlać rosołem i winem, sos doprawić i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 1 godzinę. Od czasu do czasu polewać sosem spod pieczeni. Usunąć nici z pieczeni, pokroić w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinka18 10.09.2012 16:33
pychota!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak