Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysty królik zapiekany z majerankiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 1/2 kg
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
sól
Kucharek przyprawa uniwersalna
smalec do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysty królik zapiekany z majerankiem

Kroki postępowania

1
Mięso oczyszczamy, porcjujemy lub zapiekamy je w całości (wg uznania). Naczynie żaroodporne nacieramy tłuszczem, przekładamy mięso natarte wcześniej solą. Obkładamy je wiórkami/plasterkami cebuli, plasterkami czosnku. Dodajemy liścia laurowego. Mięso posypujemy kucharkiem i obficie majerankiem.
Krok 1 - Soczysty królik zapiekany z majerankiem foto
2
Mięso zapiekamy w piekarniku około 1 12/ godz w 180 stopniach od czasu do czasu mięso polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
Krok 2 - Soczysty królik zapiekany z majerankiem foto
3
Porcje mięsa podajemy z ziemniaczkami i surówką.
Krok 3 - Soczysty królik zapiekany z majerankiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 10.09.2012 21:14
uwielbiam kurczaka na pewno wypróbuję przepis
sylwia / sytofala 10.09.2012 20:09
a wciąż uwielbiam to mięsko :)
Zdzisław 10.09.2012 14:26
dawno nie jadłem królika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak