Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Wilgotny murzynek "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka 20 dag
cukier 1,5 szklanki
margaryna 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
woda zimna 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: " Wilgotny murzynek "

Przepis na keksówkę.

Margarynę rozpuszczamy.

Dodajemy cukier, kakao i wodę - gotujemy.

Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno.

Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszać tylko jedną w stronę ).
Ciasto powinno "oddychać".

Blaszkę lub foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Do lekko nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i ustawiamy temperaturę ok. 160 / 170 C.

Pieczemy ok. pół godziny.

(Gotowość sprawdzamy patyczkiem.
Jeśli pieczemy w prostokątnej formie, to dobrze by było po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej "erupcji").



Murzynka ostudzamy i polewamy polewą lub czekoladą!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 11.09.2012 08:44
pyszny
Betka 10.09.2012 08:53
super;)
polly66 09.09.2012 20:56
uwielbiam murzynki pod każdą postacią
Goya 09.09.2012 20:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak