Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada otulona boczkiem

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 700 g
cukinia 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 8 łyżek
jajko 2
śmietana 1/2 szklanki
kukurydza 1 puszka
cebula 2
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada otulona boczkiem

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Po usmażeniu dodajemy ją do mięsa mielonego.
Krok 1 - Rolada otulona boczkiem foto
2
Śmietanę mieszamy z 5 łyżkami bułki tartej i przekładamy całość do mięsa. Następnie wbijamy jajka, dodajemy soli i pieprzu do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Rolada otulona boczkiem foto
3
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Solimy ją i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie osuszamy ja papierowymi ręcznikami. Kukurydze odsączamy z zalewy. Wycinamy kawałek folii aluminiowej, mniej więcej o wymiarach 20x30 cm, smarujemy odrobiną masła lub oleju i posypujemy resztą bułki tartej.
Krok 3 - Rolada otulona boczkiem foto
4
Na folii rozkładamy mięso, a na nim układamy cukinię i kukurydzę.
Krok 4 - Rolada otulona boczkiem foto
5
Roladę zwijamy za pomocą folii i obkładamy plastrami boczku. Całość układamy w natłuszczonej formie i polewamy 4 łyżkami wody. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
Krok 5 - Rolada otulona boczkiem foto
6
Smacznego :)
Krok 6 - Rolada otulona boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 24.05.2014 15:24
ależ smakowicie wygląda
kuklik 14.05.2014 18:38
przepyszna i smaczna
Ela15 07.05.2014 08:07
świetna rolada
Adamorek 26.04.2014 18:14
niezłe mięsko
mirosława4 25.04.2014 21:19
domowa najlepsza
Adamorek 23.04.2014 00:40
cudowne mięsko
ben-ka 20.04.2014 17:11
Taką roladę z chęcią bym zjadła.
Joannasz3190 20.04.2014 15:04
Ciekawy przepis :)
Adamorek 17.04.2014 16:58
super taki mięsny zawijas
wiesiek513 15.04.2014 12:30
Będzie na pewno fantastyczne.Ile tego boczku,wędzony czy surowy?
gosia561 14.04.2014 14:31
idealna na święta
MC_S 14.04.2014 12:32
Pyszne takie jedzonko.
Ewa6274879 10.04.2014 11:44
Fajny pomysł na farsz - chętnie wykorzystam ten przepis!
as28 09.04.2014 12:09
mniam mniam
usmiech 08.04.2014 11:17
ładnie wygląda
Katarzyna59 03.04.2014 17:17
bardzo apetyczna
Lidzia 03.04.2014 05:30
Moje smaki.
Iwusia 01.04.2014 21:55
wygląda wspaniale, co tu dużo pisać, przepis warto wypróbować
smakoszek 01.04.2014 19:40
wygląda bardzo smacznie
norweska20 29.03.2014 21:31
pyszności taka rolada
Ela15 27.03.2014 08:49
aż ślinka leci
IlonaAlbertos 26.03.2014 20:48
Ależ smakowita.
idealme 26.03.2014 18:07
bardzo smaczne!
halina17 26.03.2014 18:04
Domowa smaczna rolada.
cukiereczek 26.03.2014 17:03
Domowa i wyjątkowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak