Przepis i sposób przygotowania na: Bułki twarogowe pełnoziarniste
W sporej misce połączyć mąkę, zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg, sól i rozczyn drożdżowy.
Dolać 100ml ciepłej wody, dosypać sól i wszystko zagnieść.
Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać nieco wody - nie za dużo, bo ciasto nie może być zbyt wolne.
Dobrze wyrabia się hakiem robota.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i zagniatać podsypując mąką.
Nakryć i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.
Nagrzać piekarnik do 200*C.
Ciasto uformować w wałek i podzielić na równe części - utoczyć z nich zgrabne bułeczki i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
W salaterce wymieszać żółtko i jogurt - mieszanką posmarować bułeczki.
Pozostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok.20 minut.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia - najlepiej wykładając je na kratkę.