Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto capuccino z galaretką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 8
mąka 8 łyżki
cukier 8 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
kakao 3 łyżki
wkładka:
wiórki 100 g
cukier 1 szklanka
białko 4
mak 5 łyżek
masa
masło 1 kostka
cukier puder 0,5 szklanki
kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
woda 0,5 szklanki
reszta:
brzoskwinie w puszce
galaretka 2

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto capuccino z galaretką

Biszkopt
Składniki podzielić na dwie części- do jednej dodać kakao. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodac cukier i zmiksować. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać przesitowaną make z proszkiem (do jednej części kakao) i wymieszać. Każdy biszkopt upiec osobno w 180 stopniach. Piec ok. 25 minut.
Wkładka:
Białka ubić na sztywna pianę z cukrem. Następnie dodać kokos i sparzony, ale ostudzony mak. Zmiksować. Piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut.
Masa:
Kawę zaparzyć i ostudzić. Masło utrzeć na puch. Dodać cukier puder i zmiksować. Następnie zmiksować z kawą.
Przygotować galaretkę i ostudzić.
Ciemny biszkopt posmarować masa, przyłożyć wkładką i znów posmarować masą, przykryć jasnym biszkoptem na nim rozłożyć brzoskwinie i zalac tężejąca galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 09.09.2012 20:02
Smakowicie wygląda.
malinka18 09.09.2012 13:59
świetnie wygląda! koniecznie muszę kiedyś wypróbować!
mikrusiak 09.09.2012 11:40
zachęcająca kolorystyka...;P ładnie się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje...:)
Katarzyna47 09.09.2012 11:17
Ładne, lubię takie ciastka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak