Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w cytrynowo-miodowym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 300 g
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
sól 1 szczypta
cytryna 1 sztuka
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
miód 1 łyżeczka
papryka czerwona 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
mozzarella małe kulki 3-4 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w cytrynowo-miodowym sosie

1. Rybę umyć, przekroić na dwa kawałki. Włożyć do garnka z wodą. Zagotować. Zmienić wodę. Dodać obraną marchewkę i pietruszkę. Dodać kilka kropel soku z cytryny oraz ziarenka pieprzu; posolić. Gotować na wolnym ogniu przez około 20-30 minut (w zależności od grubości fileta).
2. Masło roztopić na patelni. Dodać sok z cytryny i miód. Wymieszać i zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie (ok. 1/4 szklanki). Dokładnie wymieszać i zagotować raz jeszcze.
3. Rybę położyć na talerzu i polać sosem cytrynowo-miodowym.
4. Na talerzu położyć pokrojoną w paski paprykę, pokrojony w ósemki pomidor oraz kulki mozzarelli (w całości lub pokrojone).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak