Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajerkoniak błyskawiczny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wódka 350-500 ml
mleko skondensowane 1 puszka
mleko skondensowane 1 puszka
żółtko jajek 5-7 szt.
ekstrakt waniliowy do smaku
cukier puder 2/3 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniak błyskawiczny

Żółtka wlać do blendera, dodać cukier waniliowy oraz mleko zagęszczone niesłodzone - zmiksować.
Dolać ekstrakt waniliowy i mleko zagęszczone słodzone - ponownie zmiksować.
Stale miksując dolewać stopniowo wódkę, niewielką strużką, aż powstanie jednolity płyn.
Wódki dolać od 350-500ml, w zależności od oczekiwanej mocy ajerkoniaku.
Kremem jajecznym napełnić średnie słoiczki i szczelnie zakręcić.
Odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby wszystkie smaki się połączyły.

UWAGA!!!
Ajerkoniak w trakcie stania powinien gęstnieć, dlatego lepiej wlać go do słoiczków, niż do butelek - skąd trudno byłoby go wydobyć po pewnym czasie ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak