Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kapusty białej, papryki i marchewki- pasteryzowana
9 szklanek wody, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, pieprz, ziele ang., listki laurowe zmieszać i zagotować.
Sałatka:
Na początku cebulę pokroić w półksiężyce, posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i pozostawić na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Paprykę pokroić i dodać do kapusty. Marchew zetrzeć na tarce w paseczki. Marchew i cebulę dodać do kapusty i wymieszać.
Zalać gorącą zalewą. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy. Do każdego słoika dodać 2 - 3 ziarnka ziela i kawałek listka ( te z przygotowywanej zalewy). Pasteryzować po około 30 minut. Gotowe. Smacznego !!!