Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Watruszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 250 gram
jajko 1 sztuka
masło 50 gram
pietruszka zielona
serek topiony śmietankow 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Watruszki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki: myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości, wylewamy wodę, jak trochę przestygną rozgniatamy.
Krok 1 - Watruszki foto
2
Dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 2 - Watruszki foto
3
Formujemy z ciasta wałki o średnicy 3-5 cm i kroimy na kawałki.
Krok 3 - Watruszki foto
4
Kładziemy na natłuszczonej blaszce i robimy małe wgłębienie w każdej sztuce.
Krok 4 - Watruszki foto
5
Wkładamy serek topiony (zimny będzie się łatwiej kroił) pokrojony w kostkę...
Krok 5 - Watruszki foto
6
..polewamy roztopionym masłem..
Krok 6 - Watruszki foto
7
..i posypujemy mąką.
Krok 7 - Watruszki foto
8
Gotowe watruszki wkładamy do piekarnika 180'C na 20 min.
Krok 8 - Watruszki foto
9
Kroimy pietruszkę i posypujemy nimi każdą sztukę.
Krok 9 - Watruszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 17.10.2013 10:55
SUPER chyba dziś to wypróbuje
Dorota59 08.01.2013 13:56
podoba mi się ta nazwa
Pietruszka 08.11.2012 12:30
super
K&J 02.09.2012 11:59
świetne!
stokrotka 01.09.2012 11:20
ale fajne danie
hahanka 01.09.2012 11:13
Nie ta potrawa wywodzi sie z Rosj. Dołączyłam również zdjęcie opcji watruszek z szynką.
SmacznaPyza 01.09.2012 11:04
to chyba nazwa regionalna - z Podlasia?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak