Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa
śmietany kremówki 500 ml
serka mascarpone 250 g
cukru waniliowego 4 łyżka
gorącej przegotowanej wody 1 szk
galaretka truskawkowa 1
jajek 6
mąki pszennej 6 łyżka
mąki ziemniaczanej 5 łyżka
cukru 6 łyżka
cukru waniliowego 3 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
DODATKOWO:
truskawek 1 kg
rurki waflowe puste

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielić od białek. Mąki przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Nastawić piekarnik na temperaturę 150 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Krok 1 - Tort truskawkowy foto
2
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Do masy jajecznej wsypać mieszankę mąki i również delikatnie wszystko połączyć.
Krok 2 - Tort truskawkowy foto
3
Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, po czym wyjąć biszkopt z blaszki i ułożyć do góry dnem na kratce lub ściereczce i wystudzić.
Krok 3 - Tort truskawkowy foto
4
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki i nasączyć herbatą. Galaretkę truskawkową dokładnie wymieszać ze szklanką gorącej przegotowanej wody i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, gdy jest ubita dodać serek mascarpone i połączyć ze śmietaną na wolnych obrotach miksera.
Krok 4 - Tort truskawkowy foto
5
Do tak przygotowanej masy wlewać galaretkę ale cały czas mieszać. Gdy galaretka się połączy z masą część odłożyć do drugiej miseczki. Przyda się do posmarowania boków i góry tortu. Do większej części masy wsypać 2/3 truskawek i wymieszać.
Krok 5 - Tort truskawkowy foto
6
Obie masy wstawić do lodówki na 5-10 minut aby lekko stężała. Po tym czasie na pierwszy biszkopt wyłożyć 1/2 masy z truskawkami, przykryć drugim krążkiem i ponownie wyłożyć masę truskawkową. Zakryć trzecim krążkiem i wyłożyć masę bez truskawek. Tą masą posmarować górę i boki tortu.
Krok 6 - Tort truskawkowy foto
7
Rurki waflowe przekroić na pół i obłożyć nimi tort dookoła. Na koniec na wierzch tortu wyłożyć pozostałe truskawki. Gotowy tort włożyć na co najmniej 3 godziny do schłodzenia do lodówki.
Krok 7 - Tort truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 27.05.2013 22:47
genialny biszkopt ;)
Agata B 25.02.2013 12:42
wygląda bardzo zachęcająco i jestem pewna, że smakuje doskonale:)))
marta1371 10.02.2013 22:57
Rewelacja,apetycznie się prezentuje
[email protected] 29.01.2013 22:16
fajne te rurki
gosia56 20.09.2012 20:06
super torcik.
ZEWA 03.09.2012 12:06
dziękuję
kochanyptysiu 03.09.2012 09:24
cudo!
Agnieszka_B 01.09.2012 22:38
Bajeczny torcik!
Mysiunia 01.09.2012 17:38
Wygląda zjawiskowo! :)
Agnieszka91 01.09.2012 12:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak