Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana polędwica wieprzowa Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 sztuka
ser gorgonzola 200 gram
rosół z kury Kucharek 1/2 sztuka
olej 4 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczka
kurki 200 gram
cebula 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
pieprz do smaku
ser morski 100 gram
ser topiony 100 gram
mleko 1/5 litra
cukinia 1 sztuka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana polędwica wieprzowa Eli

Polędwicę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.W środku polędwicy-wzdłuż-długim nożem nacinamy dość szeroki otwór,zostawiając jeden koniec nie rozcięty.Cukinię myjemy,osuszamy i odcinamy końcówki.Cukinię przekrawamy wzdłuż na połówki.Usuwamy środki cukinii i na ich miejsce wkładamy ser gorgonzola.Składamy połówki razem i wpychamy do powstałej kieszonki w cukini.Otwór zawiązujemy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami.Kostkę rozcieramy z olejem,dodajemy czosnek,paprykę słodką i mieszamy.Powstałą marynatą smarujemy polędwicę i wkładamy do lodówki na godzinę.Polędwicę piec na grillu lub patelni grillowej po 15 minut z obu stron. Sos Kurki oczyścić,umyć i odsączyć.Cebulę drobno posiekać.Na patelni rozgrzać masło klarowane,dodać kurki,cebulę,pieprz i smażyć aż sok odparuje.Kilka kurek odłożyć do dekoracji.Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Pozostałe sery pokroić na mniejsze kawałki.Mleko wlać do rondla i zagotować.Do mleka dodać sery,kurki i gotować na bardzo małym ogniu aż sos zgęstnieje. Polędwicę pokroić w plastry i udekorować odłożonymi kurkami.Sos podać w małym naczyniu razem z polędwicą.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 15:55
1 słowem-znakomitość.
Adamorek 19.10.2012 18:43
ekstra nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak