Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z cukinii z suszonymi pomidorami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 900 gram
soczewica czerwona 1 szklanka
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
jajko 3 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Kmin rzymski mielony Prymat do smaku
kasza manna 3 łyżki
sól do smaku
oliwa 3 łyżki
suszone pomidory 6 sztuk
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z cukinii z suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych zetrzyj na grubych oczkach tarki do jarzyn, posól, wymieszaj i odstaw na godzinę, aby puściła sok.
Soczewicę dokładnie opłucz i gotuj 10 minut pod przykryciem w 1 i ¾ szklanki wody.
Następnie dokładnie odciśnij cukinię z soku i przełóż ją do dużej miski, dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski, całość wymieszaj, można to zrobić mikserem. Dodaj ugotowaną soczewicę, kaszę mannę, jajka, oliwę z oliwek / możesz użyć oliwę, którą były zalane suszone pomidory/ i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami, których warto dać sporo, aby smak pasztetu był wyrazisty. Bardzo dokładnie wymieszaj.
Krok 1 - Pasztet z cukinii z suszonymi pomidorami foto
2
Masę przełóż do formy o pojemności 1, 5 litra wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 30-40 minut. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2 - Pasztet z cukinii z suszonymi pomidorami foto
3
Pasztet z warzyw znakomicie smakuje i nie kruszy się przy krojeniu. Warunkiem sukcesu jest spora ilość przypraw, aby pasztet miał zdecydowany smak.
Krok 3 - Pasztet z cukinii z suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.02.2014 09:33
w sezonie letnim chętnie zrobię
Alex_M 25.12.2013 15:13
podoba mi się ten pasztet :)
anemon 11.09.2013 11:53
Polecam Wam ten pasztet z czystym sumieniem, bo naprawdę świetnie smakuje.
barbara11561 09.09.2013 08:56
wygląda bardzo pysznie:)
pajbek 05.01.2013 15:26
Super :-)
olkaaa 04.01.2013 08:00
jeszcze takiego nie jadłam
Rafał10 29.11.2012 17:40
super połączenie ! Musi być baaaardzo smaczny :)
anemon 18.09.2012 09:46
Dziękuję bardzo i polecam jeśli lubisz cukinię, u mnie ten pasztet to hit, szczególnie u tej części rodziny, która nie lubi mięsa.
Grazyna0211 17.09.2012 21:35
moje uznanie za pomysł i wykonanie no i oczywiście gratulacje bo przepis wygrał w cukiniowym konkursie,zwycięstwo w pełni zasłużone
anemon 11.09.2012 11:08
W takim raziem czekam na relację jak Ci smakował.
Mariusz10 11.09.2012 10:57
dla mnie rewelacja, wypróbuję
caralajna 05.09.2012 23:05
doskonały
caralajna 05.09.2012 23:05
doskonały
Monika-twin 03.09.2012 12:40
super przepis
IZABELA29 03.09.2012 07:30
bardzo fajny przepis ,skorzystam z niego gdy tylko dorwę cukinie
anemon 03.09.2012 07:19
Jeśli lubisz soczewicę to powinien Ci smakować, choć tak naprawdę w całej tej masie składników po upieczeniu trudno się zorientować, że jest soczewica. Ona nie dominuje w smaku.
ben-ka 02.09.2012 23:37
to cos dla mnie:) z tym,że z soczewicą nigdy nie robiłam.
misia53 01.09.2012 21:02
Już sam wygląd podpowiada ,ze warto zrobic
alaaa 01.09.2012 19:49
dla mnie to też coś nowego
Beatris 01.09.2012 12:09
Nigdy nie jadłam pasztetu z cukinii. Ale widząc jak pięknie Ci wyszedł, z pewnością zrobię.
anemon 01.09.2012 11:34
To bardzo się cieszę. Jestem pewna, że jak zrobisz, to Twoje pozytywne zaskoczenie będzie jeszcze większe. Ale uprzedzam, że ja od czasu jak zrobiłam go pierwszy raz /chyba ze 2 lata temu/, to muszę go tak często robić w sezonie cukiniowym, że czasami już mam dość. Oczywiście tylko tak marudzę, a tak naprawdę bardzo jestem zadowolona, że smakuje.
Ewa104 01.09.2012 10:14
A to mnie zaskoczyłaś.Pozytywnie oczywiście.Bardzo fajny pomysł.
anemon 01.09.2012 07:33
Rozumiem Twoje obawy, bo też podobnie myślałam, ale po zrobieniu tego pasztetu byłam bardzo zaskoczona na plus. U mnie w domu smakował nawet tym co za "eksperymentami" nie przepadają i tym co muszą mieć mięso. Bardzo ważne, że trzeba go mocno doprawić / i tu przyda się odwaga/.
iziona 01.09.2012 06:46
Wygląda bardzo apetycznie, ale brak mi odwagi do jego wykonania:(
treonina 31.08.2012 23:40
Tego jeszcze nie jadłam! Muszę spróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak