Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza domowa wiejska

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
drożdże 1,5 łyżeczki
mleko 1 szklanka
olej do smarowania
cukier kryształ 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieczarki 20 dag
cebula 1 sztuka
kukurydza 1 puszka
papryka 1 sztuka
wędlina 20 dag
ser żółty 20 dag
ketchup do smaku
oregano do smaku
majeranek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza domowa wiejska

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, zioła. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do miseczki wsypujemy mąkę. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane rozpuszczone drożdże do pojemnika z mąką, dodajemy łyżkę oleju i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na ok. godziny minut do wyrośnięcia. Blachę smarujemy olejem, wykładamy ciasto i smarujemy ketchupem (lub koncentratem). Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju z przyprawami. Następnie wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mada144 26.12.2012 12:46
No domowa pizza jednaj jest najlepsza, a przepis całkiem dobry. :)
Neetka90 07.09.2012 22:39
świetny przepis !
Katarzyna40 05.09.2012 22:37
ja też najbardziej lubię domową:)
Dorota59 05.09.2012 18:49
apetyczna
SmakolykiJoanny 05.09.2012 09:26
Takie domowe pizze są najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak