Przepis i sposób przygotowania na: Chutney dyniowo-imbirowy z gruszkami
Gruszki obrać i także grubo utrzeć lub pokroićw drobną kosteczkę.
Zalewę z imbiru odcedzić wprost do rozdrobnionych gruszek, a płatki imbiru pokroić w paseczki lub posiekać.
Cebulę i chili drobno posiekać.
Do szerokiego rondla wlać ocet jabłkowy, sok pomarańczowy, dodać przyprawy - wymieszać i zagotować.
Do płynu włożyć cebulę, chili, imbir - gotować 30 minut, pod przykryciem, na małym płomieniu.
Dołożyć utartą dynię, wymieszać i nakryć - dusić 30-45 minut.
Odkryć, przemieszać i dodać gruszki z marynatą imbirową.
Dusić razem, aż odparuje nadmiar płynu, a całość zgęstnieje.
Gotowy chutney doprawić ostatecznie do smaku i napełnić nim średnie i małe słoiczki - zapasteryzować 15-20 minut.