Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney dyniowo-imbirowy z gruszkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 2-3 kg
gruszki 1 kg
ocet jabłkowy 100-150 ml
sok pomarańczowy 1 litr
cebula 1/2 kg
ziele angielskie 5-7 ziaren
Goździki całe Prymat 2-3 szt.
papryczka chili 1 średnia
cukier do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
imbir mały marynowany

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney dyniowo-imbirowy z gruszkami

Dynię obrać, wykroić gniazdo nasienne a miąższ utrzeć na najgrubszych oczkach tarki.
Gruszki obrać i także grubo utrzeć lub pokroićw drobną kosteczkę.
Zalewę z imbiru odcedzić wprost do rozdrobnionych gruszek, a płatki imbiru pokroić w paseczki lub posiekać.
Cebulę i chili drobno posiekać.
Do szerokiego rondla wlać ocet jabłkowy, sok pomarańczowy, dodać przyprawy - wymieszać i zagotować.
Do płynu włożyć cebulę, chili, imbir - gotować 30 minut, pod przykryciem, na małym płomieniu.
Dołożyć utartą dynię, wymieszać i nakryć - dusić 30-45 minut.
Odkryć, przemieszać i dodać gruszki z marynatą imbirową.
Dusić razem, aż odparuje nadmiar płynu, a całość zgęstnieje.
Gotowy chutney doprawić ostatecznie do smaku i napełnić nim średnie i małe słoiczki - zapasteryzować 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.10.2013 15:48
Może być jak najbardziej taki do sushi :) Polecam miłośnikom nietypowych dodatków :)
Camill 25.10.2013 12:32
Imbir marynowany ma byc taki jak do sushi czy w jakiejs domowej marynacie? Mam imbir i dynie tylko gruchy i sok pomaranczowy dokupie. Juz czuje ten zapach przy produkcji ;p

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak