Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka zapiekane pod kruszonką

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1,5 kg
rodzynki 3 łyżki
rum 3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
kruszonka
masło 90 g
mąka 125 g
cukier brązowy 80 g
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zapiekane pod kruszonką

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowujemy rodzynki. Wkładamy je do miseczki i zalewamy rumem - odstawiamy do momentu pokrojenia jabłek.
Krok 1 - Jabłka zapiekane pod kruszonką foto
2
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę.
Krok 2 - Jabłka zapiekane pod kruszonką foto
3
Mąkę łączymy z brązowym cukrem i szczyptą soli, dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy
Krok 3 - Jabłka zapiekane pod kruszonką foto
4
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na cztery mniejsze cząstki. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem. Układamy w nim pokrojone jabłka. Po ułożeniu wszystkich jabłek posypujemy je rodzynkami odsączonymi z alkoholu i cynamonem.
Krok 4 - Jabłka zapiekane pod kruszonką foto
5
Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na około 45 minut tzn. do momentu aż kruszonka się zapiecze na złoty kolor.
Krok 5 - Jabłka zapiekane pod kruszonką foto
6
Smacznego ;)
Krok 6 - Jabłka zapiekane pod kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 12.11.2013 14:14
tak jeszcze nie robiłam
Klausia 20.12.2012 15:11
Genialne w swojej genialności :)
PaniMISIOWA 02.09.2012 10:04
też takie robię, są pyszne
iziona 02.09.2012 07:38
Cudny deser :)
elficzna 01.09.2012 21:03
ależ do kawki idealne by było mmm ":)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak