Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto winogronowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dek
proszek do pieczenia 1 szt
masło 1/2 kostki
mleko 3/4 szklanki
jajko 2 szt
cukier 20 dek
sól szczypta
Nadzienie:
jabłka 4 szt
skórka z pomarańczy 1,5 łyżki
cukier do smaku
winogrona czerwone 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto winogronowe

Kroki postępowania

1
Winogrono umyć poprzecinać na pół i wyjąć pestki. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne , pokroić . Winogrona i jabłka podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu do rozprażenia, Pod koniec dodać cukier i skórkę. ostudzić.
Krok 1 - ciasto winogronowe foto
2
żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puch, Wlać mleko i dodać przesianą mąką z proszkiem nie przerywając ucierania. , na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę i wyłożyć ostudzone winogrona i przykrywamy drugą połową ciasta,
Krok 2 - ciasto winogronowe foto
3
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 50 min.
Krok 3 - ciasto winogronowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.12.2012 09:23
smaczne
ben-ka 26.10.2012 19:18
ciasto z owocami - pychotka!
Dorota59 24.10.2012 10:46
nigdy nie robiłam ciasta z winogronami, musi być pyszne
misia53 25.09.2012 09:43
mnie też Aniu zaskoczyłaś tymi winogronami
alaaa 19.09.2012 21:01
przyznam że nadzienie z winogronem to dla mnie nowość,ciekawe
teresa18 02.09.2012 15:50
piękne ciasto z ciekawym nadzieniem
elka4621 01.09.2012 20:51
pychotka
Konczi 01.09.2012 20:33
apetyczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak