Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowy tort bananowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
masło 1/2 kostki
żółtko jajek 2 szt
galaretka wiśniowa 2 szt
woda 1/2 szkl
jajko 9 szt
mąka 7 łyżek
kakao 2 łyzki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukiereczki do dekoracji
czekolada 1 szt
mleko 3 łyżki
migdały do dekoracji
banan 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowy tort bananowy

Biszkopt: białka ubić na sztywno utrwalić cukrem, ubijać, dodając żółtka, na koniec dodać przesianą mąke , kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, ciasto podzielic na 3 części i upiec 3 biszkopty. Masa: margarynę i masło utrzeć do białości dodać żółtka i chwilę ucierać , do tego dajemy poduszone banany i miksujemy razem ok 2 minut, następnie dodajemy zimna galaretkę wiśniową zimną i łączymy z masą miksująć, połączoną masę dajemy z miską na 15 minut do zamrażalnika i po tym czasie wyciągamy miksujemy ok 2 minuty i przekładamy ciasto. Masa po schłodzeniu będzie gładka i wszystkie składniki sie połączą. Do formy dajemy jeden biszkopt nakładamy na niego połowe masy bananowej, przekładamy drugim biszkoptem, dajemy kolejną część masy i przekładamy trzecim biszkoptem. Na wierzch rozpuszczamy czekoladę na mleku i polewamy tort, dekorujemy cukiereczkami i migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 25.09.2015 00:03
smakowity wypiek
Pani Domu 14.05.2013 08:01
moje ulubione smaki
miki47 29.08.2012 20:12
mniam
gosia47-47 27.08.2012 10:04
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak