Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółta pizzerina

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na pizzę
sos pomidorowy
Dodatki:

Przepis i sposób przygotowania na: Żółta pizzerina

Sos do pizzy:
Pomidory krojone z puszki, garść ziół prowansalskich, 4ząbki czosnku oraz dużą cebulę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na sos. Ewentualnie można dołożyć łyżeczkę koncentratu.

Ciasto:
2szklanki mąki
30 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki mleka i 1/3 szklanki wody wymieszanych razem
pół łyżeczki soli

Mąkę przesiać z solą, dodać pokruszone drożdże. Zrobić wgłębienie i wlać oliwę. Zagniatać ciasto, powoli wlewając wymieszane z wodą mleko. W razie potrzeby dodać mąki. Uformowaną kulę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie blachę posmarować oliwą i rozwałkować ciasto na okrągły placek. Zostawić kawałeczek ciasta i zrobić z niego wałeczek. Zwijać jak spiralkę i doklejać do placka jako boki pizzy. Nakłuć widelcem i posmarować sosem.

Układać kolejno:
Sos, plastry salami, pióra cebuli, posiekany czosnek, kukurydzę, garść startego żółtego sera, paprykę żółtą, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli. Posypać bazylią i zapiec pół godziny w 190stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak