Przepis i sposób przygotowania na: Żółta pizzerina
Pomidory krojone z puszki, garść ziół prowansalskich, 4ząbki czosnku oraz dużą cebulę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na sos. Ewentualnie można dołożyć łyżeczkę koncentratu.
Ciasto:
2szklanki mąki
30 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki mleka i 1/3 szklanki wody wymieszanych razem
pół łyżeczki soli
Mąkę przesiać z solą, dodać pokruszone drożdże. Zrobić wgłębienie i wlać oliwę. Zagniatać ciasto, powoli wlewając wymieszane z wodą mleko. W razie potrzeby dodać mąki. Uformowaną kulę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie blachę posmarować oliwą i rozwałkować ciasto na okrągły placek. Zostawić kawałeczek ciasta i zrobić z niego wałeczek. Zwijać jak spiralkę i doklejać do placka jako boki pizzy. Nakłuć widelcem i posmarować sosem.
Układać kolejno:
Sos, plastry salami, pióra cebuli, posiekany czosnek, kukurydzę, garść startego żółtego sera, paprykę żółtą, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli. Posypać bazylią i zapiec pół godziny w 190stopniach.