Przepis i sposób przygotowania na: wstążki z cukini z sosem śmietanowo ziołowym
Sos: zioła (w ilości 1 szklanki) wsypałam do rozdrabniacza i pocięłam na drobniutko, wyszły 3 łyżki stołowe miazgi ziołowej ze zdecydowaną przewagą bazylii i pietruszki. Śmietanę wymieszałam z majonezem, octem i dodałam zioła wszystko dokładnie rozprowadziłam. Doprawiłam solą i pieprzem.
Cukinię (moja miała około 25 cm) przecięłam wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Pozbawiłam ją środkowej części z nasionami. Za pomocą obieraczki cięłam na paski. Położyłam je na talerzu, posoliłam i wstawiłam do lodówki aż puściły sok. Sok wylałam, wstążki zaaranżowałam na talerzu. Polałam sosem. Udekorowałam pieprzem, zieleniną i pomidorkiem.