Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w mięsnym sosie koperkowym z podsmażanymi ziemniaczkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 300 gram
jajko 1 sztuka
pieprz do smaku
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mąka 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
ziemniaki 1/2 kg
koperek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w mięsnym sosie koperkowym z podsmażanymi ziemniaczkami

Do miski rozbijam jajko i mieszam z mięsem mielonym, dodaję soli i pieprzu i bułki tartej i całość mieszam na jednolitą masę, z której lepię kuliste pulpety. Z 300 gram mięsa polecam ulepienie 6 pulpetów. Następnie pulpety wrzucam do gotującej się wody i gotuję 20 minut na średnim ogniu. W tym czasie wcześniej ugotowane ziemniaki odsmażam na patelni, ponieważ najbardziej lubię przysmażone ziemniaczki z piękną złocistą skórką. Kiedy ziemniaczki zarumienią się zdejmuj je z patelni, na którą dodaję pół szklanki wody rozmieszane z dwoma łyżkami mąki i posiekanym koperkiem. Całość mieszam i dodaję na patelnie ugotowane pulpety. W tym połączeniu tworzy się pyszny mięsny sos koperkowy. Po 3 minutach podgrzewania sosu pulpety w sosie koperkowym z przysmażonymi ziemniaczkami są gotowe; Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 21.09.2012 14:21
Znakomity przepis :)
anika711 23.08.2012 10:17
super obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak