Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura gruszkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 3 szt
kardamon 12 szt
cukier żelujący 1 kg
sok jabłkowy
gruszki 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura gruszkowa

Cytryny dokładnie myjemy, osuszamy, skórkę ścieramy i wyciskamy sok.Nasiona kardamonu rozgniatamy i mieszamy z otartą skórką cytrynową.Gruszki obieramy /obierki zachowujemy/, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne.Tak przygotowane owoce zalewamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na godzinkę. Obierki gruszek wraz z kardamonem i skórką cytrynową zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 40 min. Przecedzamy.Uzyskanym wywarem oraz sokiem jabłkowym zalewamy gruszki i gotujemy ok. 20 min. Dodajemy cukier żelujący 1:1, mieszamy i zagotowujemy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików i zakręcamy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak