Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczywko czosnkowe wg Elfi

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanka
drożdże 20 g
woda 0,5 szklanki
sól
oliwa 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
ser starty 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczywko czosnkowe wg Elfi

wyrabiam ciasto: mieszam mąkę, sól (ok 1 szczypta) drożdże i wodę. Ciasto wyrabiam ręką a gdy składniki sie już połączą odstawiam pod przykryciem na ok 1 godzinę. Następnie lekko wyrośnięte ciasto rozkładam na blaszce - ja użyłam zwykłą prostokątną blachę i rozłożyłam na tyle na ile wystarczyło ciasta. W miseczce mieszam oliwę z wyciśniętym czosnkiem i tym nacieram ciasto. Następnie posypuję obficie bazylią i oregano. Można posypać papryką czerwoną lub posmarować delikatnie ketchupem. Jeśli lubimy kładziemy na ciasto jakąś kiełbaskę i obsypujemy startym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chojłówna 17.10.2012 09:43
uwielbiam takie pieczywko:)
parysek10 26.08.2012 20:24
bardzo lubię takie jako przegryzka do sałatek
Rafał10 24.08.2012 19:40
mniammmm ale bym zjadła!!! Czosnek używamy do wszystkiego :) nooo prawie wszystkiego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak