Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy z kurkumą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 70 dag
cebula 1
margaryna 1,5 łyżki
kurkuma 3/4 łyzeczki
śmietana 30% 100 ml
mąka pszenna 3 łyzki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy z kurkumą

Kroki postępowania

1
Pieczarki myjemy i kroimy w zgrabną kostkę średniej wielkości.
Krok 1 - Sos pieczarkowy z kurkumą foto
2
W garnku topimy margarynę i przesmażamy na niej pieczarki z dodatkiem słodkiej papryki, kiedy się lekko zrumienią wlewamy wodę, dodajemy nieco soli i pieprzu do smaku i gotujemy.
Krok 2 - Sos pieczarkowy z kurkumą foto
3
Obraną cebulę kroimy w talarki, po 15 minutach od zagotowania się wody z pieczarkami ją dodajemy i dalej gotujemy.
Krok 3 - Sos pieczarkowy z kurkumą foto
4
Do mąki dodajemy kurkumę, stopniowo wlewamy śmietanę, tak aby nie powstały grudki, dodajemy chochlę gorącego sosu, a następnie przelewamy całość do gotujących się pieczarek.
Krok 4 - Sos pieczarkowy z kurkumą foto
5
Gotujemy jeszcze kilka minut tak aby sos nieco zgęstniał, doprawiamy go do smaku i gotowym sosem polewamy ziemniaki.
Krok 5 - Sos pieczarkowy z kurkumą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 22.08.2012 07:54
wygląda pysznie
fijolek91 19.08.2012 14:54
pyszny obiadek:)
K&J 18.08.2012 22:56
bardzo ciekawy pomysł
Sroczka 18.08.2012 22:33
Doskonały sosik. Bardzo lubię sosy pieczarkowe.
wojtek5 18.08.2012 21:47
pieczarki pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak