Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Natalii
Potrzebujemy dwóch biszkoptów jeden jasny drugi z kakao.
Podane skłądniki są na jeden więc musimy czynność powtórzyć .
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i cukier miksując na najniższych obrotach by białka nieopadły.
Pod koniec dosypujemy mąke i proszek.
Wylewamy na blaszkę 32x25 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.
Wyciągamy i odwracamy dnem do góry.
Robimy drugi biszkopt z kakao.
Powtarzamy czynności tj. przy jasnym tylko z mąką i proszkiem dodajemy również kakao.
MASA BUDYNIOWA;
Proszek karpatkowy mieszamy w połowie mleka. Wlewamy na gotującą się drugą połową i gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miksujemy z miękką margaryną .
Rozpuszczamy galaretki w goracej wodzie , studzimy.
Biszkopty przekrawamy na dwa blaty.
Ze składników na poncz robimy go by skrapiać każdy blat biszkoptowy.
SKŁADANIE TORTU;
W blaszce, w której piekliśmy ciasto układamy jeden blat kakaowy.
Smarujemy połową kremu budyniowego. Przykrywamy jasnym blatem ciasta.
Smarujemy go reszta kremu.
Gdy galaretka jest już dobrze stężała wylewamy ją na ten krem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie przykrywamy galaretkę blatem kakaowym.
Smarujemy go z wierzchu marmoladą i przykrywamy jasnym ciastem.
MASA KOKOSOWA;
Margarynę rozpuszczamy w rondelku ,dodajemy cukier i wiórka. Chwilę smażymy, wykładamy na ciasto.
Chłodzimy w lodówce.
p.s
Robiłam go pierwszy raz i dlatego składałam go w blaszce ze względu na galaretkę by niewyciekła.