Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo ostra zapiekana tortilla

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tortilla 4 duże
sos salsa pikantny 200 ml
cukinia 1 średnia
papryka czerwona 1 szt
chorizo 10 dag
olej rzepakowy
sól
mozzarella 12 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo ostra zapiekana tortilla

Kroki postępowania

1
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie talarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Skrapiamy lekkko olejem i grillujemy z obu stron na rumiano. Umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w cienkie paski i również chwilę grillujemy.
Krok 1 - Bardzo ostra zapiekana tortilla foto
2
Placki tortilli smarujemy sosem salsa.
Krok 2 - Bardzo ostra zapiekana tortilla foto
3
Na ćwiartce układamy plastry chorizo lub plastry grubej kiełbasy, grillowaną cukinię i paprykę. Posypujemy plasterkami mozzarelli.
Krok 3 - Bardzo ostra zapiekana tortilla foto
4
Każdy placek tortilli składamy na pół i każdą połówkę jeszcze na pół. Tortille układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzenego do 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy tortille jeszcze na 10-15 minut, aby "doszły".
Krok 4 - Bardzo ostra zapiekana tortilla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 13.08.2015 07:43
wygląda super
elficzna 17.08.2012 01:39
rewelacja!
ttrytka 16.08.2012 23:45
mniam
tessinka 16.08.2012 21:18
mniam mniam ,zjadłabym teraz taką :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak