Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowo-czekoladowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 4 kg
cukier 3/4 kg
kakao 15 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowo-czekoladowe

Śliwki myjemy, odpestkowujemy. Mielimy w maszynce do mięsa.
Na dużą żeliwną patelnie/ do dużego garnka wrzucamy masę i smażymy około 2 godzin. Masa musi być ciemna i gęsta. Po tym czasie dodajemy cukier i smażymy kolejne pół godziny, następnie dodajemy kakao, musimy dobrze wymieszać, poczekać chwilę aż się zagotuje wszystko i połączy.
Słoiczki wymyte i suche wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 130 stopni, jak osiągnie piekarnik temperaturę wyjmować słoiczki i nakładać powidła. Zamykamy słoiczek i odkładamy do góry dnem do następnego dnia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asia92wp 25.10.2012 09:32
ciekawe
czekoladka_m 05.10.2012 17:50
A ja takie robię juz od kilku lat, są pyszne!!
adelajda 21.08.2012 19:29
takich powideł jeszcze nie robiłam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak