Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arbuz marynowany w occie jabłkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

arbuz 1/2 kg
ocet jabłkowy 1/4 szkl.
oliwa
kolendra - natka suszona 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat do smaku
oregano do smaku
rozmaryn do smaku
cytryna 1 szt.
papryczka chili 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Arbuz marynowany w occie jabłkowym

Arbuza obrać ze skórki, pokroić w kawałki i usunąć pestki (powinno być 1/2 kg oczyszczonego arbuza) - posolić, posypać kolendrą, pieprzem, posiekaną papryczką chili, czosnkiem granulowanym - skropić octem jabłkowym.
Nakryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Następnie przełożyć arbuza do słoika, dolać pozostały ocet jabłkowy, dodać sparzoną cytrynę pokrojoną w plasterki lub cząstki i wszystko zalać oliwą.
Zakręcić słoik i chwilę nim potrząsać, aby ocet i olej stworzyły emulsję - wstawić do lodówki na 12-24 godziny.

Podawać do dań z grilla lub jako dodatek do sałatek np. z serem feta.

Ziół można użyć suszonych lub świeżych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DeRex.al 13.08.2016 14:00
Lubie polaczenie arbuza z serem i zawsze skraplacz balsamicznym octem
usmiech 22.08.2012 20:48
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak