Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SUSHI URAMAKI

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 200 g
wasabi do smaku
sos sojowy do smaku
łosoś wędzony plastry 1 opakowanie
sałata 2 listki
majonez japoński do smaku
sezam biały i czarny do smaku
nori 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: SUSHI URAMAKI

Kroki postępowania

1
Ryż przygotowujemy według przepisu (znajdziecie go w moich przepisach)
Nori układamy na bambusowej macie nakładamy na nie ryż na całej powierzchni (koniecznie wystudzony bo nori robi się gumowate).
Lekko dociskamy ręką i posypujemy uprażonym sezamem
Krok 1 - SUSHI URAMAKI foto
2
Szybkim ruchem odwracamy nori na drugą stronę.
Na środku smarujemy pasek wasabi, następnie wyciskamy niewielką ilość majonezu japońskiego (może być Winiary ma bardzo podobny smak). Układamy liście sałaty i plastry wędzonego łososia.
Oczywiście są to tylko przykładowe składniki ponieważ możemy układać co tylko lubimy , mamy naprawdę nieograniczoną ilość kombinacji.
Krok 2 - SUSHI URAMAKI foto
3
Zwijamy nori z pomocą bambusowej maty o kroimy na niewielkie kawałki.
Sushi podajemy z wasabi i marynowanym imbirem i w miseczce sos sojowy w którym moczymy kawałki sushi.
SUSHI JEMY PALCAMI!!!
Krok 3 - SUSHI URAMAKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzejek malutki 19.02.2013 19:15
sushi to jest to
kate.500 04.10.2012 16:04
ryz na zewnatrz to wyzwanie - szacun ;-))
Dorian 04.10.2012 16:01
piekne
Seba 29.09.2012 10:23
pycha
Motorek 23.08.2012 09:02
super
andrew1 11.08.2012 12:12
andrzej lubi sushi!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak