Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z jabłkiem i cynamonem
1 łyżeczka cukru kryształu
100 ml ciepłego ale nie goracego mleka
500 g mąki pszennej
2 jajka
250 g margaryny
cynamon
cukier do posypania rogalików
jabłka np.papierówki
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.Odstawiamy na 10 minut by drożdże zaczęły pracować .
Następnie wsypujemy mąkę do miski. Margarynę roztapiamy i studzimy. Wlewamy do mąki dodajac 1 jajko.
Wyrabiamy a pod koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy do momentu az ciasto zacznie swobodnie odchodzic od miski.
Odstawiamy na 30 minut by ciasto podwoiło swą objętość.
Miedzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe cząstki.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnice i dzielimy na 4 części.
Wałkujemy i kroimy na trójkąty.
Nakładamy po kawałku jabłka posypujemy cynamonem i zwijamy w rulonik tworząc rogalik.
Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem , a następnie posypujemy cukrem i cynamonem.
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe z kubkiem mleka.