Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa wg Jamie`go Oliver`a

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielonej fasolki szparagowej 60 dag
czosnek 3 ząbki
oliwa
cytryna pół
parmezan 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa wg Jamie`go Oliver`a

Ułóż na desce w szeregu fasolkę i odetnij łodyżki (zostawiając zakręcone końcówki dla lepszego wyglądu). Wrzucić fasolkę do dużego garnka z wrzącą wodą, wsypać odrobinę soli i gotuj ok. 6 minut (fasolka jest gotowa wtedy, gdy spróbujemy strąk i będzie miękki i nie będzie skrzypi pod zębami).
Gotową fasolkę odcedzamy na durszlaku, zostawiając trochę ugotowanej wody, odkładamy fasolkę na bok do odparowania.
Obieramy 3 ząbki czosnku i kroimy w plastry.
Ścieramy na tarce drobno ser.
Patelnie stawiamy na ogniu, dodajemy sporo oliwy z oliwek i pokrojony czosnek. Kiedy czosnek uzyska złoty kolor, wrzucamy fasolkę i potrząsamy, aby pokryła się cała oliwą. Dodajemy chochelkę gotowanej wody, parmezan i sok z połowy cytryny. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż woda i ser utworzą zawiesisty sos. Zdejmujemy fasolkę z ognia i natychmiast podajemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 22.11.2012 21:31
lubie
qrasnqleq 07.08.2012 11:13
fajny pomysł...ja zawsze robiłam z bułką tartą....do dziś :-]
EWI 07.08.2012 08:24
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak