Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka z nadzieniem tatarskim

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
sos
żółtko surowe 1
Musztarda sarepska Prymat 1,5 łyżeczki
olej rzepakowy 200 ml
sól do smaku
sok z cytryny 1/2 owocu
grzybki marynowane 3
ogórki kiszone 4

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka z nadzieniem tatarskim

Surowe żółtko mieszam z musztardą sarepską i solą. Ugotowane jajka kroję wzdłuż po połowie. Żółtka dodaję do wymieszanej musztardy, biała odkładam na boku. Dodane żółtka przecieram przez sitko lub rozcieram widelcem na jednolita masę. Następnie stopniowo mieszając masę jajeczną wlewam partiami olej rzepakowy. Olej powinien łączyć się nam z żółtkami tworząc gęsty krem. Na koniec wlewam sok z cytryny, który nada sosowi smaku i troszkę wybieli kolor. Na koniec dodaję pokrojone w malutką kosteczkę prawdziwki. Ogórki też kroję w kostkę, ale przed dodaniem zostawiam do ocieknięcia na sitku. Gdy wszystkie składniki połączę mieszam delikatnie i sos jest gotowy. Tak przygotowany sos nakładam w miejsce żółtek w pozostałych białkach. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.04.2013 22:51
jajka i sos tatarski, smaczne
ewelinapac 14.02.2013 12:39
sos tatarski i jajka naprawdę świetne połączenie, pyszne
goofy9 03.09.2012 22:33
uwielbiam sos tatarski
caralajna 10.08.2012 22:01
mniam
teresa18 06.08.2012 16:05
jaja są zawsze niezawodne
Puszcza 06.08.2012 15:11
ekstra pomysl na przekaske.
Jolanta_P-S 06.08.2012 07:58
uwielbiam jajka wszelkie
pacpaw 05.08.2012 22:45
dokładniejszy opis przygotowania sosu tatarskiego znajduje się tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/240172/sos-tatarski-po-staropolsku.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak