Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki kiszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 5 kg
koper świeży do smaku
czosnek do smaku
chrzan do smaku
woda 5 l
sól do smaku
porzeczki czarne 20 liście

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki kiszone

Kroki postępowania

1
Umyć w wodzie dokładnie ogórki.
Krok 1 - ogórki kiszone foto
2
Do słoików dajemy gałązkę kopru, po 2 liscie z czarnej porzeczki, po 2 ząbki pokrojonego czosnku, kawałek chrzanu.
Krok 2 - ogórki kiszone foto
3
Do słoików dajemy ogórki , upychamy je dość ciasno.
Krok 3 - ogórki kiszone foto
4
Zagotować w garnku wodę do wypełnienia słoików. Do wody dać tyle soli żeby była przesolona dość mocno, zalewać wrzątkiem ogórki , zakręcać słoiki.
Krok 4 - ogórki kiszone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 14.04.2013 20:36
najwiecej tych ogórków robię
Henryka2 13.02.2013 16:59
Sól do smaku?! Nie, ona jest tutaj konserwantem, więc muszą być zachowane proporcje, szanowna kucharko, bo ogóreczki zamiast ukisnąć w za małej ilości soli zgniją.Do smaku to można sobie jajecznicę posolić.
SmacznaPyza 13.02.2013 09:42
ilość soli do wody jest dość istotna , szkoda, że jej nie podajesz
Dorota59 02.02.2013 15:55
smaczne takie swoje, domowe
Juleczka20 05.09.2012 20:40
robię co roku:) uwielbiam
Ela15 08.08.2012 08:24
też takie robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak