Przepis i sposób przygotowania na: kurki w occie winnym do słoików
Kurki (te małe w całości) oczyścić i umyć. W garnku zagotować wodę z solą (1 łyżeczka) i wsypać kurki, gotować je 5 minut (zmniejszają objętość około połowę). Obgotowane kurki umieścić w słoikach, wsypać około ½ łyżeczki gorczycy do każdego słoika.
Zalewa: Około 2 szklanki wody zagotować w garnku razem z cukrem, solą (1 łyżeczka) liśćmi laurowymi i cebulą (obraną) i przekrojoną na ćwiartki. Po 2-3 minutach zdjąć z gazu i wlać ocet. Cebulę i liście laurowe włożyć do słoików na kurki. Zalewą wypełnić słoiki. Zakręcić.
Pasteryzować 10-15 minut. Pozostawić do góry dnem.
Kurki (te małe w całości) oczyścić i umyć. W garnku zagotować wodę z solą (1 łyżeczka) i wsypać kurki, gotować je 5 minut (zmniejszają objętość około połowę). Obgotowane kurki umieścić w słoikach, wsypać około ½ łyżeczki gorczycy do każdego słoika.
Zalewa: Około 2 szklanki wody zagotować w garnku razem z cukrem, solą (1 łyżeczka) liśćmi laurowymi i cebulą (obraną) i przekrojoną na ćwiartki. Po 2-3 minutach zdjąć z gazu i wlać ocet. Cebulę i liście laurowe włożyć do słoików na kurki. Zalewą wypełnić słoiki. Zakręcić.
Pasteryzować 10-15 minut. Pozostawić do góry dnem.