Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z czerwonej kapusty z czosnkiem.

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 7-8 ząbków
jogurt grecki 3-4 łyżki
kapusta czerwona 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z czerwonej kapusty z czosnkiem.

Czosnek (tu ilość dowolna, kto jak lubi, ja uwielbiam, więc daję dużo) obieramy, przeciskamy przez praskę, wrzucamy do jogurtu greckiego. Mieszamy, odstawiamy na 30 min( by szybciej poczuć smak czosnku można dodać granulowanego wraz ze świeżym).

Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Przekrawamy na pół. Szatkujemy na szatkownicy lub ścinamy nożem. Skrapiamy octem jabłkowym/cytryną - mieszamy, ściskając aż puści troszkę soku(biały środek zaróżowi się). Odstawiamy na 5-10 minut. Przesypujemy solą, mieszamy ściskając. Odstawiamy na troszkę.

Łączymy sos czosnkowy z kapustą.

Smacznego:)


(zazwyczaj przygotowuję sos i kapustę na wieczór, by rano je ze sobą złączyć- wtedy kapusta jest bardziej miękka, ale na szybko też fajnie wychodzi, bo lubię jak jest chrupiąca. Dla nieliczących kalorii polecam z majonezem lub majonez i jogurt w proporcji 1:4).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 08.10.2012 11:35
Bardzo fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak