Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki na słono - z boczkiem i żółtym serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 15 dag
mąka pszenna 15 dag
maslanka naturalna 1 szklanka
jajko 2 szt
cukier 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
masło - roztopione i ostudzone 2 łyżki
ser żółty 15 dag
boczek wędzony 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki na słono - z boczkiem i żółtym serem

Boczek i ser kroimy w drobniutką kostkę. Boczek przesmażamy i studzimy.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ( obie mąki, cukier, proszek, sól). Mieszamy. W drugiej misce mieszamy zaś maślankę jajka oraz masło. Po wymieszaniu wlewamy mokre składniki do suchych. Mieszamy szybko, by składniki się połączyły. Dodajemy ser i bekon, mieszamy ponownie.
Do papilotek nalewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 03.08.2012 18:52
Zawsze robię muffinki tylko na słodko! Chyba wypróbuję;D
Betka 03.08.2012 18:51
mmmm bardzo ciekawe!;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak