Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z wiśniami i bezą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie kg
jajko
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z wiśniami i bezą

Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem i odstawić.

Ciasto:
350 g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
250 g margaryny
szczypta soli
4 jajka

Suche składniki wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz żółtka i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na pół. Jedną częścią wylepić formę. Ponakłuwać widelcem. Podpiec 15 minut w 180stopniach.

Wiśnie odsączyć na sitku. Wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej, wyłożyć na podpieczone ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i pianę wyłożyć na owoce. Przykryć pozostałym ciastem. Włożyć do piekarnika na kolejne 40min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 27.08.2012 12:58
pycha wiśnie
Agnieszka91 30.07.2012 12:26
pycha
Hanna5 30.07.2012 12:05
uwielbiam wiście, koniecznie muszę wypróbować
Gosposia 30.07.2012 11:10
uwielbiam ciasta z wiśniami
niedozywiona 30.07.2012 10:25
mmmm, pyszne! a wierzch po prostu kocham :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak