Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsno-grzybowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 60 dkg
grzyby leśne 40 dkg
cebula 1 szt
mąka pszenna 3 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
woda według potrzeby
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno-grzybowy

Na patelnie z olejem wkładamy pokrojone w kostkę mięso. Gdy nieco sie podsmaży, dodajemy oczyszczone, rozdrobnione według uznania grzyby i pokrojoną cebulkę. Całość smażymy, aż wszystko nieco się podrumieni, wtedy posypujemy mąką, mieszamy smażąc jeszcze trochę. Całość przekładamy do rondla i zalewamy woda, gotujemy do miękkości. Sos powinien być zawiesisty, ale jeśli jest za rzadki, rozprowadzamy jeszcze ze 2 łyżki mąki w małej ilości wody i zaprawiamy sos. Dodajemy sól i przyprawy, chwile gotujemy.
Sosu można użyć do polania ziemniaków, makaronu, ryżu, kasz...
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 23.08.2013 13:01
Fajny sosik
adelajda 01.09.2012 13:41
bardzo lubię taki obiadek
Honorata1 03.08.2012 21:20
smakowity :)
ronald88 30.07.2012 09:35
super
ronald88 30.07.2012 09:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak