Przepis i sposób przygotowania na: TORT SACHERA
Ciasto przeciąć na pół ,konfiturę podgrzać. . Na jednym blacie rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury.
Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła.
W tym czasie przygotować polewę. 180g słodkiej, płynnej śmietany 30%- 180g czekolady gorzkiej- 1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku)-50g masła bardzo zimne
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę zagotować, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Polewę pozostawić na 4- 5min. Po tym czasie wmieszać stopniowo zamrożone masło, pokrojone na małe kawałki. Miskę z gotową polewą włożyć do zimnej wody. Mieszać od czasu do czasu, szpatułką lub łyżką drewnianą, aż masa trochę zgęstnieje. Polewa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki i będzie na tyle gęsta, że łyżka nie będzie przez nią przebijać.
Ciasto polać polewą. Gotowy tort wstawić do lodówki, co najmniej na całą noc.