Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT SACHERA

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 140 g
cukier 160 g
gorzkiej czekolady. 180 g
jajko 8 sztuk
cukier puder 30 g
mąka 140 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem morelowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: TORT SACHERA

Przygotować ciasto czekoladowe- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna).Oddzielić białka od żółtek.Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175°C.
Ciasto przeciąć na pół ,konfiturę podgrzać. . Na jednym blacie rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury.
Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła.
W tym czasie przygotować polewę. 180g słodkiej, płynnej śmietany 30%- 180g czekolady gorzkiej- 1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku)-50g masła bardzo zimne
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę zagotować, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Polewę pozostawić na 4- 5min. Po tym czasie wmieszać stopniowo zamrożone masło, pokrojone na małe kawałki. Miskę z gotową polewą włożyć do zimnej wody. Mieszać od czasu do czasu, szpatułką lub łyżką drewnianą, aż masa trochę zgęstnieje. Polewa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki i będzie na tyle gęsta, że łyżka nie będzie przez nią przebijać.
Ciasto polać polewą. Gotowy tort wstawić do lodówki, co najmniej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 21.09.2013 05:42
ciekawy przepis
rjustysia 06.03.2013 20:48
Tort Sachera jest rewelacyjny!
adam1f 10.02.2013 12:47
dobry
Goya 29.01.2013 13:32
super
andrzejek malutki 05.01.2013 14:53
calkiem ladnie
kate.500 10.12.2012 15:20
pieknie wyglada
caralajna 07.09.2012 20:34
piękna dekoracja
kupiska 12.08.2012 16:19
Ładnie się prezentuje
Rafał10 29.07.2012 09:25
rewelacja!!!!!!!!
Motorek 24.07.2012 13:32
piękny
WiktoriaGotuje 23.07.2012 11:28
PYCHOTA :D
anja3107 23.07.2012 10:21
śliczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak