Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone curry z krewetkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki świeże 40 dag
mleko kokosowe 200 ml
olej 2 łyżki
natka pietruszki
sól
czarny pieprz
pasta curry 2 zielona

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone curry z krewetkami

Zagotuj 1 litr wody.
Zamrożone krewetki przełóż na cedzak, przelej wrzątkiem, odstaw na kilka minut.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pastę curry i smaż cały czas mieszając przez pół minuty. Wlej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Dodaj krewetki. Wymieszaj i smaż często mieszając na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż krewetki zmienią kolor, a sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia, dodaj natkę i wymieszaj. Od razu podawaj z białym pieczywem.


Dodatkowe informacje
Jeśli chcesz przyrządzić własną, świeżą pastę curry, zmiksuj na jednolitą masę: dwie drobno pokrojone łodygi trawy cytrynowej, jedną zieloną papryczkę chilli, dwa ząbki czosnku, sok z połowy cytryny oraz dwie garście świeżych liści kolendry. Pastę dopraw solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak