Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przysmak z golonki w słoiku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonko wieprzowe 1
woda 2 l
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
kostka rosołowa
sól
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak z golonki w słoiku

Kroki postępowania

1
Golonkę myjemy i zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i kostkę rosołową - gotujemy pod przykryciem, aż mięsko będzie odchodzić od kości i będzie miękkie (wywar powinien być lekko słonawy i powinien być dość wygotowany aby powstała żelatyna).
Krok 1 - Przysmak z golonki w słoiku foto
2
Ugotowane mięso oddzielamy od skóry i kości. Kroimy w drobniutkie kawałki. Wkładamy do wyparzonych wcześniej słoików (powinniśmy zapełnić mięsem około 3/4 wysokości słoika), zalewamy wywarem, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 40 minut.
Krok 2 - Przysmak z golonki w słoiku foto
3
Odstawiamy do zastygnięcia się przysmaku na około dobę. W ten sposób mamy pyszny przysmak do kanapek :)
Krok 3 - Przysmak z golonki w słoiku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 24.01.2014 16:48
pyszne zapasiki,zazdroszczę trochę ;-)
fotoviderek 20.09.2013 07:32
Nie ma jak swojskie goloneczki w słoiku, pycha:)
Łukasz15 09.07.2013 08:12
coś dobrego
Kasnaj 26.07.2012 19:04
ciekawe i smaczne zapewne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak