Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZIEMNIACZANE PÓŁKSIĘŻYCE Z BAZYLIĄ

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej do smażenia 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
bazylia 10 listków
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ZIEMNIACZANE PÓŁKSIĘŻYCE Z BAZYLIĄ

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać lub oskrobać,ja oskrobałam bo robiłam to danie z młodych ziemniaków.Umyte ziemniaki pokroić w półkciężyce,najpierw każdego ziemniaka przekroić na pół a następnie kroić półplastry o grubości około 1 centymetra.
Krok 1 - ZIEMNIACZANE PÓŁKSIĘŻYCE Z BAZYLIĄ foto
2
Pokrojone ziemniaki dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.Wlać wodę do miski dodać łyżeczkę cukru,włożyć ziemniaki i pozostawić na 20 minut,dzęki temu po usmażeniu będą bardziej chrupiące.
Krok 2 - ZIEMNIACZANE PÓŁKSIĘŻYCE Z BAZYLIĄ foto
3
Ziemniaki odsączyć dokładnie z wody.Na patelni rozgrzać olej i smażyć partiami ziemniaki,na rumiano.Gdy ziemniaki będą rumiane i chrupiące zdjąć z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3 - ZIEMNIACZANE PÓŁKSIĘŻYCE Z BAZYLIĄ foto
4
Gotowe ziemniaczane półksiężyce przełożyć do miski i doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków i w razie potrzeby solą oraz posypać posiekanymi listkami świeżej bazyli.Podawać jeszcze ciepłe,dobrze smakują z grillowanym mięsem lub sadzonym jajkiem.Smacznego.
Krok 4 - ZIEMNIACZANE PÓŁKSIĘŻYCE Z BAZYLIĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 08.01.2014 18:08
smaczne ziemniaczki
Papryczka 30.08.2013 19:04
bardzo smaczne
junox 06.03.2013 22:22
świetnie smakują a jak pachnie nimi nawet u mnie
Ada-Gaba 21.01.2013 07:41
to musi być dobre
Krystyna32 16.11.2012 03:39
pycha
gacopierz23 14.11.2012 17:17
kaloryczne ale smaczne
mirosława4 27.10.2012 21:49
rewelacja !
Wacław 24.09.2012 09:25
fajny pomysł na ziemniaczki !
Łukasz15 04.09.2012 11:33
Super
TEtalicha 01.09.2012 21:03
bazylia jest wspaniala
cooleczka 12.08.2012 12:47
takie aromatyczne :)
m1monika 31.07.2012 22:49
pyszne
anemon 25.07.2012 14:41
Muszę wypróbować Twój patent z cukrem, bo ziemniaki faktycznie są mocno rumiane.
Paweł10 24.07.2012 17:44
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak